Tatai öreg platán... - Krisztus Szege Kápolna

Tartalomhoz ugrás
Főoldal > Események > 2015 > Tatai kirándulás
A tatai öreg platán nyomában – Kirándulás 2015. május 17-én

A májusi 3. vasárnapunkat, rendhagyó módon, nem a Főiskolán tartottuk, hanem kis csapatunk első közös kirándulását tette meg: az Európai Év Fája 2015 verseny második helyezettje, az Öreg-tó partján álló 230 éves platánfa nyomába indultunk el. Vagyis Tatán jártunk, mely néhányunknak még felfedezésre váró helyszínnek bizonyult, míg mások már régóta kedvelték, sokszor be is barangolták. Ez utóbbi Tata-rajongók kalauzolásával, azt hiszem, igazán csodaszépnek és izgalmasnak ismerhettük meg a várost.
Nekem a táj jelentett leginkább emlékezeteset: az Öreg-tavi és a tavat övező panoráma, mely egyszerre nyújtott felemelő, de barátságos érzést is, a szemnek pont befogható, még nem határtalan víz és az azt környező Gerecse látványával. A másik, a horgásztó a műromokkal és az öreg fákból álló erdősávval pedig – talán Sára itteni, gyerekkori kalandjai hallgatásának hatására is – szívet melengető környezetnek tetszett számomra.
De Tatát nemcsak különleges természeti adottságai teszik kiránduló csalogatóvá, hanem műemlékekben való gazdagsága is. Mivel minden nevezetességet végigjárni nem állt rendelkezésünkre elég idő – röviden látogattunk csak be a Várba, és néhány régi tatai lakóépületre és passage-ra is csak jártunkban vetettünk pillantást –, túravezetőink választása ez alkalommal az ókori görög-római szobormásolatok múzeumára esett. Az egykori zsinagóga épületét zsúfolásig megtöltötték a többségünk által csak az iskolai művészettörténet tankönyvből ismert, világhírű alkotások másolatai a Parthenon frízétől a Laokoon-csoporton át Augustus szobráig... Az emberségünk nagyságát hirdető műremekek éles kontrasztot képeztek a befogadó templom kertjében található, az elpusztított tatai zsidóságnak emléket állító kompozícióval. Emitt a kőfaragás felülmúlhatatlan művészete, amott az ember visszatérése a megmunkálatlan kőtömbbe.
Tartalmas és üdítő napunkat az egyik közkedvelt helyi cukrászdában zártuk. Köszönet a fagyi meghívásért, a mikrobuszért, az idegenvezetésért, a jó társaságért és beszélgetésekért!
 
Horváth Adél
Vissza a tartalomhoz