Ötvened vasárnap - Krisztus Szege Kápolna

Tartalomhoz ugrás
Főoldal > Események > 2015 > Ötvened vasárnap
 
Beszámoló
a 2015. február 15-i
( Ötvened vasárnap)
közösségi alkalom
eseményeiről


Kedves intermezzóval kezdődött az alakalom. Egy gyülekezeti társnőnk új szőnyeget hozott a kápolnába, ami a hidegebb, téli időkben bizony igencsak jó szolgálatot tesz...

     Szabó Ildikó lelkész köszöntötte a megjelent híveket, és a 31. Zsoltár versét olvasta fel nékünk ("Légy erős kősziklám, erős váram, segíts rajtam!...") Közös éneklés után imakérések következtek: gyógyulásokért, de az ukrajnai szörnyű helyzet miatt is kértük az Urat, hárítsa el a háború elhatalmasodását, imádkoztunk a magyarországi gyűlölködés és ellenségeskedés feloldásáért, s az éppen ülésező DEKA működésére is áldást kértünk...

      A Miatyánk közös elimádkozása után Dr. Vattamány Gyula (főiskolai tanár, a Wesley János Többcélú Intézmény igazgatója) tartotta meg prédikációját.

      Ezt meglepetés-ebéd követte, mivel a Dezső-Géza páros először készített chilis-húsos babot, s mert igen finom volt, megszavaztuk, hogy maradhat az étlapon! Az édesség és kávé után kíváncsian vártuk Vattamány tanár úr előadását, melynek elég rejtélyesnek tűnt a címe: "Egy kettős identitás nyomában - Laodikeai Apollinariosz judaizáló eszkhatológiájáról"

Ahogy Vattamány tanár úr beszámolt "nyomozásszerű" kutató tevékenységéről egy kicsit úgy éreztem, számomra Szerb Antal Pendragon legendájának tudós embere elevenedett meg. Ezért kellett ez a nyomozás, mivel Apollinariosztól szinte mindent írásos emléket eltüntettek ellenfelei, értelmezői pedig néha egymásnak ellentétes elméleteket tulajdonítottak neki. Ami számunkra talán a legérdekesebbnek számított az az volt, hogy a végső dolgokról, a világ végéről szóló tanításaiban valószínűleg úgy vélekedett, hogy az utolsó időkben a zsidók újra felépítik a Szentélyt, és elfogadják Krisztus Urunkat is.

Nyári Sárkány Péter
Dr. Vattamány Gyula előadása meghallagatható itt:

Vissza a tartalomhoz