A 2015-ös vasárnapi menetrend a Dankó utcában - Krisztus Szege Kápolna

Tartalomhoz ugrás
Főoldal > Események > 2015 > Vasárnapi menetrend
A 2015-ös vasárnapi menetrend a Dankó utcában

Na nem a Dankó utcai tömegközlekedés fog javulni – mint ahogyan a címből esetleg sejteni lehetne - hanem általában is, és konkrétan is az egyházi év volt a témája a legutóbbi közösségi napnak. A november 16-i vasárnapi istentisztelet megtartása, és a közösen elfogyasztott gulyás után, Szabó Ildikó, a WJLF és a Krisztus Szege Kápolna helyi gyülekezetének lelkésze, rövid történeti összefoglalót adott arról, hogy egészen a kezdetektől hogyan alakult ki, hogyan jutott el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a mai formájáig. Megtudtuk, hogy honnan ered a „metodista” név, és mit jelent. Valamint, hogy miért kapta az egyház a mozaikszóból létrejött MET nevet, ami mára – köszönhetően a kormány utóbbi években kifejtett egyházügyi tevékenységének – közismert „védjeggyé” vált. És ezt már azok is védjegynek tekintik, akik esetleg korábban kevésbé kisérték figyelemmel Iványi Gábor és az általa elnökölt Egyház életét.
A mostani formában már egy éve folyamatosan zajlik a kápolnában a gyülekezeti élet, így Ildikó feltette a kérdést, hogy a résztvevők szeretnének-e maradni az igehirdetések megszokott formájánál, azaz a liturgiai év kiragadott igeszakaszainak tárgyalásánál, vagy változtatni szeretnének. Amennyiben igen, lehetőség nyílik egy-egy bibliai könyv, levél alapos végig olvasására és értelmezésére, vagy mód van arra, hogy előre meghatározott témákhoz csoportosítva kerüljön terítékre a vasárnap igehirdetés témája. Mindhárom eshetőség előnye-hátránya megvitatásra került. A választható témák közül szóba forgott a többi között a „test” és az „egészség” a bibliában, „bűn” a biblia és a mai felfogás szerint, stb.. A vita során ez utóbbi, a tematikus igehirdetés győzött, és januártól az igehirdetés a választott első témával, a „Credo” tárgyalásával fog kezdődni, de természetesen alkalom adtán nem megfeledkezve a nagy egyházi ünnepekről sem. A tematikus napokon kívül a közösség és lelkésze egyhangúlag megszavazta azt is, hogy havonta, meghívott vendég igehirdetők is legyenek, mint Id. Iványi Gábor, Bereczky Géza, Vattamány Gyula és Lakatos Anka.
Szabó Ildikó nagyvonalakban ismertette, hogy mit is jelent, hogyan tevődik össze a liturgiai év, és aktualitása folytán kitért arra is, hogy Advent négy vasárnapjához kapcsolódóan milyen különböző ünnepkörök és szimbólumok ötvöződnek egybe.
A következő, decemberi 21-i közösségi napra, karácsonyi meglepetésként, mindenki készül valami alkalomhoz illő verssel, novellával, zenével, bármivel, amit közös „ajándéknak” szán a többiek számára.
Szóval a 2015-ös menetrend szerint is minden hónap harmadik vasárnapján, az istentiszteletet - mára már hagyománnyá vált - közös ebéd, és egy-egy érdekesnek ígérkező világi előadás követi az eljövendő naptári évben is. Lesz történelmi, filozófiai, gazdasági, néprajzi, zenei, képzőművészeti, pszichológiai téma, sőt a témakör - akár a későbbiek során csatlakozó gyülekezeti tagok érdeklődésének megfelelően - bővülhet.

Dobrovits Orsolya

Vissza a tartalomhoz