2015. július 16-i közlemények... - Krisztus Szege Kápolna

Tartalomhoz ugrás
Főoldal > Aktualitások > közlemény
A mai napon Egyházunk két aktuális eseményre reagálva az alábbi Közleményeket adta ki, melyek közül az egyikben Barátaink, Támagatóink és  Szimpatizánsaink számára az Egyházunk ügyében történt legfrissebb fejleményekről számolunk be, a másikban a menekültügyben kiadott felhívásunkat olvashatják.

A Közleményeket alább olvashatják, illetve az alábbi linkeken pdf. Formátumban letölthetik.Köszönetnyilvánítás és tájékoztatás
Segítőinknek, akik nevüket vállalták, a névtelen szimpatizánsoknak, akik az ügyet támogatták azzal a hatalommal szemben, amellyel igazunk védelmében meg kellett küzdenünk.
 
Egyházunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében örömmel és az örökkévaló Isten iránti hálával tájékoztatom híveinket, támogatóinkat és a nyilvánosságot, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2014. április 8-án hozott kedvező ítélete 2014. szeptember 8-án véglegessé vált. A döntés eredményeként Egyházunk részére nézve is a Magyar Állammal 2015. június 26-án részmegállapodást kötöttünk. Az ennek alapján járó - korábban vitatott és visszatartott - pénzösszegeket a napokban kifizették az egyháznak. Teljesített követeléseink között szerepel a támogatóink által 2012 és 2013 rendelkező években felajánlott személyi jövedelemadó 1% összegének kifizetése is. A 2014 és 2015 rendelkező években tett felajánlások, valamint a 0444 technikai szám visszaadása érdekében tovább folytatjuk a tárgyalásokat.
A most létrejött megállapodás a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszával kapcsolatban előrelépést nem hozott. Anyagi követeléseink egy részében nem sikerült a Magyar Állammal egyezségre jutni, így kénytelenek vagyunk újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.
Az Egyház köszöni mindazok bátorítását, szolidaritását és bizalmát, akik a kezdettől fogva tudták, hogy jogfosztásunk, a velünk szemben alkalmazott diszkriminatív intézkedések minden jogalapot nélkülöznek, és az Alkotmánybíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint a Velencei Bizottság helyesen jutott arra a következtetésre, hogy egyházunk meghurcolása alkotmánysértő. A Magyar Államnak a jogtalanul elvett státuszunkat (és minden jogfosztott sorstársunk esetében is) helyre kell állítania, azok anyagi konzekvenciáival együtt.
Az események alakulásáról és az ügy mindannyiunk számára kedvező reménybeli kimeneteléről a jövőben is következetesen tájékoztatást adunk. Addig is számítunk a további bátorító támogatásra és együttműködésre.
 
 Budapest, 2015. július 16.
 
Iványi Gábor
lelkész, elnök

„Szeressétek azért a jövevényt; mert ti is jövevények voltatok…” (5 Mózes 10,19)
 
Az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közleménye a menekültek ügyében
 
 
Az Oltalom Karitatív Egyesület és a vele több mint negyedszázada együttműködő egyház, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elkötelezett a menekültek emberséges ellátása mellett.
 
A kultúrnépek ősidők óta képviselték azt (a Bibliában is rögzített) örök elvet, hogy az alapvető emberség, segítség még az ellenséget és a hadifoglyokat is megilleti, nemhogy a gyermekekkel menekülő civileket. Ezért az Oltalom Karitatív Egyesület is az Egyházzal együtt, megalakulása óta, folyamatosan támogatja a Magyarországon átutazó vagy itt menedéket kérő külföldieket, nemre, korra, vallásra és egyéb szempontra tekintet nélkül.
 
Teljes elismeréssel és tisztelettel támogatunk ugyanakkor minden hasonlóan tevékenykedő civil csoportosulást, szervezetet vagy a feladatát tisztességesen ellátó hatósági tényezőt.
 
Megköszönjük azok önzetlen támogatását, akik eddig pénzt vagy természetbeni adományokat bíztak ránk. Eddig mintegy kétmillió forint értékben kaptunk célzott pénzadományt. Sokan hoztak takarót, matracot, ruhafélét, bébiételt, gyümölcsöt, ivóvizet és egyebet. Mi magunk is raktárkészleteinket és felszabadítható pénzforrásainkat folyamatosan biztosítjuk az érintettek számára.
 
A Budapest, VIII. Dankó u. 11. szám alatti egyházi központunk és felsőoktatási intézményünk, a Wesley János Lelkészképző Főiskola portáján , a hét minden napján napi 24 órában  készek vagyunk fogadni adományokat. Nem túl tágas raktározási lehetőségeinket (az oktatási idő szünetében tantermeinket is) az adományozóknak, illetve az együttműködő civil szervezeteknek is készségesen biztosítjuk.
Telefonon információt a +3670 459-3681 és a +3670 372-5936 számokon lehet kérni.
Számlaszámunk: Oltalom Karitatív Egyesület, K&H 10400140-00026699-00000006, ezen „menekültek” jelzéssel lehet felajánlani pénzadományt. Szegedi Osztrovszky utca 1. szám alatti iskolánk is fogad hétköznap 8.00 és 16.00 óra között adományokat.
Szegedi egyházközségünk Bokor u. 5. szám alatti központját is az étel-előkészítő civilek rendelkezésére bocsátottuk. Az ide beérkező adományokat is a szegedi és Szeged környéki területeken humanitárius tevékenységet végző szervek és civilek támogatására fordítjuk.
 
Továbbra is szükséges:
polifóm, izolációs fólia, zseblámpa, gyufa, cukor, fertőtlenítő tabletta, lázcsillapító, orvosi szén, baba tápszer, bébiétel, popsi törlőkendő, popsikrém, pelenka, tartós tej, nescafé, gyümölcslé, alma, bögrés leves, keksz, piskóta, lekvár, fél literes szénsavmentes ásványvíz, kifestő, színes ceruza, kézi tükör, fogkrém, fogkefe, kis flakonos sampon, sebtapasz, Fenistil gél, rovarcsípést megelőző spray, Bepanthen krém, fásli kapoccsal, intimbetét, bőrfertőtlenítő spray, Betadin, antivakarin krém, uzsonnás zacskó, füles szatyor, eldobható műanyag pohár, kismérető plédek, kisméretű törölközők, lányka bugyik, fiú alsónadrág, gyermek nyári fejfedők, jégakku, hűtőtáska, egyszer használatos kesztyű, szappan, hajgumi, hajcsat, fertőtlenítő szerek (domestos, florasept, hypo) wc papír, eldobható borotva (női, férfi), borotvahab, zokni, szárnyas vagdalt, instant tea.   
 
Meggyőződésünk, hogy a Magyar Államnak és vezető politikusainak minden erővel meg kell fékezniük a szélsőségesek félelemkeltő akcióit, és gátat kell vetniük az idegengyűlölő, mérgező kampánynak. Egészen bizonyosak vagyunk abban is, hogy Magyarország jövőjének építése szempontjából a tisztességes többségi társadalomra, és nem a gyűlöletben és ellenségkeresésben érdekelt szélsőséges személyekre kell támaszkodnia. Anyagi forrásainkat könnyen mobilizálható átmeneti szállásokra, mobil tisztálkodási, higiénés központokra, tisztességes információ-átadásra, alapvető egészségügyi ellátásra és nem elrettentő kerítésre kellene fordítani.
 
 
Budapest, 2015. július 16.
 
Iványi Gábor
Vissza a tartalomhoz